Dziś ciasto ze śliwkami. Zwykłe kruche, a w środku śliwki. Jest sezon, więc trzeba
korzystać. Kiedy są świeże śliwki, ciasto być musi. U mnie na pewno, będzie
jeszcze nie jedno,bo bardzo lubię :) Lubię ze śliwkami z innymi owocami,
po prostu jestem łasuchem i uwielbiam wszystkie ciasta :) No tak, ale to chyba widać,
po ilości słodkości na blogu :) Dziś mam w planach sernik czekoladowy, zobaczymy
co z tego będzie. Jak wyjdzie smaczny, to na pewno dostaniecie przepis.
Tym czasem, zostawiam Wam ten przepis i zachęcam do pieczenia :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 kostka masła (200 g.)
2 jajka
Dodatkowo:
śliwki
1 pełna łyżka bułki tartej
2 pełne łyżki cukru
Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać sól, pokrojone zimne masło i wbić jajka. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową
i schłodzić pół godziny w lodówce.
W tym czasie przygotować śliwki. Umyć i usunąć pestki.
W miseczce wymieszać cukier z bułką tartą.
Jedną część schłodzonego ciasta, rozwałkować i przełożyć na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość delikatne, dlatego
wygodniej odrywać po kawałku i wyklejać blaszkę.
Na ciasto wyłożyć połówki śliwek. następnie posypać śliwki cukrem
z bułką tartą.
Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć na śliwki.
Tak przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Idealne ciasto sezonowe :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńSUPER😊A wymiar blaszki??
OdpowiedzUsuńBlaszka 32x23 Pozdrawiam :)
Usuń