Mój niedzielny obiad. Przeważnie w niedzielę, gotuje mąż, taka nasza tradycja :) 
Tym razem był w pracy,więc musiałam gotować sama :) Zrobiłam taką szynkę w sosie. 
Było na dwa dni :) Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, 
ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, 
a na drugi dzień zrobiłam kopytka. Tak, żeby było inaczej :) 
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka
750 ml. wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
Dodatkowo:
olej do smażenia mięsa
masło do smażenia warzyw
1 mały ogórek kiszony
mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
Szynkę umyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmazyć mięso z obu stron.
Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy. Wymieszać i zalać mięso.
Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie.
Po około godzinie na osobnej patelni podsmażyć na maśle, pokrojoną cebulę,
paprykę i czosnek. 
Przykryć i dusić jeszcze 45 minut. 
Na 5 minut przed końcem duszenia, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka kiszonego.
Jeśli trzeba, doprawić sos do smaku.
Sos można dodatkowo zagęścić mąką. 
W niewielkiej ilości zimnej wody, rozmieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej 
i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do sosu, mieszając, 
żeby nie powstały grudki. 











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz