sobota, 13 maja 2023

Focaccia.

 


Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Zrobiłam z oliwkami i pomidorkami 
koktajlowymi. Focaccię można jeść na ciepło, lub na zimno. 
Można ją zajadać z ulubionym sosem, oliwą z oliwek, lub pesto. 
Podałam z pesto z czosnku niedźwiedziego.


Składniki:
200 g. ciepłej wody
15 g. drożdży
1/3 łyżeczki cukru 
350 g. mąki pszennej tortowej 
1 płaska łyżeczka soli
20 g. oliwy z oliwek

Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe
oliwki

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 
Następnie dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Ciasto przełożyć do czystej misy wysmarowanej oliwą. 
Wierzch ciasta też nasmarować oliwą.


Misę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. 
Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Rozciągnąć na kształt blaszki, delikatnie nasmarować oliwą 
i  ponownie nakryć ściereczką. 


Odstawić na godzinę do napuszenia. Po tym czasie w cieście zrobić palcami wgłębienia. 


Do środka powkładać połówki pomidorków i oliwki. 
Zostawić jeszcze na 30 minut. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25-30 minut. 










2 komentarze: