Kruche ciasto, szparagi i masa śmietankowo jajeczna. Oto pyszna tarta.
Delikatna i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja akurat wolę na ciepło :)
Szparagi podsmażyłam na maśle, dzięki temu są chrupiące i moim zdaniem
smaczniejsze niż gotowane.
Polecam do tarty, sos czosnkowy. Pycha :)
Sprawdźcie przepis.
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g. mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g. masła
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
150 g. śmietanki 30 %
2 jajka
100 g. sera żółtego
50 g. sera feta
350 g. szparagów
sól, pieprz
Dodatkowo:
1/2 łyżki masła do smażenia szparagów
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać.
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Z ciasta uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić
w lodówce, 20-30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim,
wcześniej przygotowaną formę.
Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 200 stopni na 15 minut.
Podpieczoną tartę wystudzić.
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na male kawałki.
Główki odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone szparagi, bez główek.
Smażyć 3-4 minuty często mieszając, w międzyczasie trochę posolić.
Dodać główki i smażyć jeszcze minutę.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta.
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na podpieczony i wystudzone spód wyłożyć podsmażone szparagi, a następnie
wlać śmietankę z jajkami i serem.
Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 190 stopni i piec 30 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Ela dodała pomidorki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz