Strony

sobota, 27 maja 2023

Tarta ze szparagami.

 


Kruche ciasto, szparagi i masa śmietankowo jajeczna. Oto pyszna tarta. 
Delikatna i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach. 
Smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja akurat wolę na ciepło :)
Szparagi podsmażyłam na maśle, dzięki temu są chrupiące i moim zdaniem 
smaczniejsze niż gotowane. 
Polecam do tarty, sos czosnkowy. Pycha :)
Sprawdźcie przepis. 


Składniki:
Ciasto kruche:
200 g. mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g. masła
1 jajko
1/3 łyżeczki soli 

Nadzienie:
150 g. śmietanki 30 %
2 jajka
100 g. sera żółtego
50 g. sera feta
350 g. szparagów 
sól, pieprz

Dodatkowo:
1/2 łyżki masła do smażenia szparagów 

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać  masło i wysiekać. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Z ciasta uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić 
w lodówce, 20-30 minut.


Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim, 
wcześniej przygotowaną formę. 



Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 200 stopni na 15 minut.

Podpieczoną tartę wystudzić.

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na male kawałki. 
Główki odłożyć na bok. 

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone szparagi, bez główek. 


Smażyć 3-4 minuty często mieszając, w międzyczasie trochę posolić.  
Dodać główki i smażyć jeszcze minutę. 

Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta. 
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 


Na podpieczony i wystudzone spód wyłożyć podsmażone szparagi, a następnie 
wlać śmietankę z jajkami i serem.

 

Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 190 stopni i piec 30 minut. 







Przepis w Waszym wykonaniu.

Ela dodała pomidorki :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz