Zrobiłam nowy sernik. Od jakiegoś czasu zbierałam się żeby go upiec, ale zapominałam
kupić mleka w proszku. W końcu kupiłam i mogłam wypróbować nowy przepis.
Piekłam w zeszły weekend. Sernik wyszedł pyszny. Dlatego zapisuję przepis, bo będę
do niego wracać. Wam również polecam. Wypróbujcie i oceńcie.
Zrobiłam mój sernik na spodzie biszkoptowym, ale można go zrobić
na cieście kruchym, na herbatnikach, lub bez spodu.
Piekłam w blaszce 32 x 23.
Składniki:
Spód biszkoptowy:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
1 kg sera białego, miałam w wiaderku
6 jajek
100 g. masła
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mleka
1 szklanka mleka w proszku
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, a następnie
żółtka. Ponownie zmiksować. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Wszystko wymieszać łyżką.
Spód prostokątnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem. Przelać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, 20 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotować masę serową.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem. Dodać ser. Zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną
i roztopione masło. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
Wlać mleko, wymieszać i wsypać mleko w proszku. Jeszcze raz zmiksować
żeby składniki się połączyły. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać
wszystko łyżką.
Masę serową wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 160 stopni i piec 60-70 minut. Następnie wyłączyć piekarnik
i zostawić w nim sernik do wystudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz