Dziś pyszne, delikatne kotleciki drobiowe. Od zwykłych kotletów różnią się panierką.
Nie obtaczamy ich w bułce tartej, a tylko w mące i jajku. Dzięki temu
są delikatniejsze. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Panierkę możecie
urozmaicić, dodając do jajek ulubione zioła. Jeśli jeszcze nie robiliście kotletów
w ten sposób, to spróbujcie koniecznie. Są naprawdę smaczne. Polecam :)
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić wzdłuż na mniejsze kotlety.
U mnie z dwóch piersi wyszło 6 mniejszych kotletów.
Każdego kotleta delikatnie rozbić. Przyprawić solą i pieprzem.
Jajka wbić do miski przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
Mąkę wyłożyć na talerz. Kotlety obtaczać w mące, a następnie w jajku.
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz