Pomysł na coś słodkiego, szybkiego, prostego i oczywiście pysznego.
Ciasto z dodatkiem maślanki. Wypatrzyłam je ostatnio w programie telewizyjnym.
Musiałam koniecznie wypróbować, ponieważ uwielbiam takie zwykłe ciasta z kruszonką.
Nie zawiodłam się, jest naprawdę smaczne. Tym bardziej, że zbliża się lato i sezon
na świeże owoce. To będzie idealny czas na to ciasto. Ja będę piekła, a Wy?
Piekłam w tortownicy 26 cm.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
3 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
Kruszonka:
50 g. masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Dodatkowo:
Dowolne owoce, u mnie jagody mrożone
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do miski.
Dodać maślankę i olej. Wymieszać. Następnie wsypać suche składniki.
Zmiksować, żeby wszystko się połączyło.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto.
Na wierzchu ułożyć owoce.
Przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, mąkę i cukier.
Rozgnieść palcami, żeby powstały grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę.
Ja piekłam 55 minut.
takie ciasta bardzo lubię
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń