Strony

sobota, 8 maja 2021

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką.

 


Pomysł na coś słodkiego, szybkiego, prostego i oczywiście pysznego. 
Ciasto z dodatkiem maślanki. Wypatrzyłam je ostatnio w programie telewizyjnym. 
Musiałam koniecznie wypróbować, ponieważ uwielbiam takie zwykłe ciasta z kruszonką. 
Nie zawiodłam się, jest naprawdę smaczne. Tym bardziej, że zbliża się lato i sezon 
na świeże owoce. To będzie idealny czas na to ciasto. Ja będę piekła, a Wy? 
Piekłam w tortownicy 26 cm. 


Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
3 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju

Kruszonka:
50 g. masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki

Dodatkowo:
Dowolne owoce, u mnie jagody mrożone

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do miski. 
Dodać maślankę i olej. Wymieszać. Następnie wsypać suche składniki. 
Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. 
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką.




Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto. 
Na wierzchu ułożyć owoce.
 
Przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, mąkę i cukier. 
Rozgnieść palcami, żeby powstały grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto. 






Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę. 
Ja piekłam 55 minut. 




2 komentarze: