Szybkie i proste ciasto z dodatkiem białej czekolady. Być może ktoś się skusi
i upiecze na weekend. Ja tym razem mam ochotę na ciacho z owocami i galaretką
i takie będę piekła. Dla Was zostawiam przepis na ciasto, które robiłam
w zeszłym tygodniu. Mam nadzieję, że ktoś się skusi. Przygotujecie je naprawdę
szybko. Najwięcej czasu.zajmuje ubijanie jajek, ale warto poświęcić na to czas.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru (szklanka 230 ml.)
1 niepełna szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę posiekać drobno nożem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Ja ubijałam około 10 minut.
Następnie wlać olej, zmiksować tylko do połączenia składników.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować na najniższych
obrotach miksera, żeby składniki się połączyły.
Na koniec wsypać posiekaną białą czekoladę i wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55 minut.
Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czas pieczenia może się trochę różnić.
Po wystudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.