Miękkie i delikatne kotlety z mielonej ryby. Tym razem zrobiłam z dorsza, ale można
tu użyć dowolnej ryby. Takie kotleciki to fajna odmiana od zwykłej smażonej ryby.
Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść. Dzieci nie zawsze je lubią,
ale myślę, że w formie takich kotlecików chętnie zjedzą. Specjalnie dla nich,
można zrobić w wersji mini, lub w formie paluszków.
Z podanych składników zrobiłam 5 dużych kotletów.
Składniki:
400 g. fileta z dorsza bez skóry
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka suszonego koperku
sól, pieprz
4-5 kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Filety umyć i wyciągnąć ości, jeśli są. Następnie zmielić.
Kajzerkę namoczyć w wodzie, kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do ryby.
Wbić jajko, dodać przyprawy.i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać
i wyrobić ręką, dłuższą chwilę, tak żeby masa była gładka.
Następnie uformować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony
na niewielkim gazie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz