Dziś mam dla Was przepis na smaczne ciasto. Biszkopt nasączony kawą, banany,
krem mascarpone, a na wierzchu kakao. Fajnie wygląda i dobrze smakuje.
Koniecznie musicie spróbować. Nam bardzo smakowało.
Piekłam w tortownicy 24 cm.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Krem mascarpone:
500 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
Nasączenie:
1/4 szklanki wody
1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
2-3 banany
kakao do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując.
Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka.
Miksować jeszcze chwilę. Na koniec przesiać obie mąki i kakao.
Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25 minut.
Kawę i cukier wsypać do gorącej wody. Zostawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić, kiedy będzie gęsta dodać cukier puder i mascarpone.
Zmiksować na jednolity, gęsty krem.
Przestudzony biszkopt nasączyć kawą.
Następnie ułożyć banany pokrojone w plasterki.
Na to wyłożyć krem mascarpone.
Wierzch posypać kakao.
Gotowe ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
To ciasto zostało hitem maja na Smakerze.
Dziękuję wszystkim czytelnikom ❤️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz