Dziś propozycja obiadowa.
Polędwiczki z indyka zatopione w pysznym śmietanowym sosie ze szpinakiem.
Coś pysznego. Mięsko jest miękkie i delikatne, a sos kremowy, po prostu pyszny.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Właśnie takie dania lubię najbardziej.
Mało pracochłonne, a w smaku poezja.
Składniki:
450 g. polędwiczki z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3-4 garście świeżego szpinaku
1-2 łyżki masła
1 szklanka śmietanki 30 %
1/2 szklanki wody
Marynata:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 łyżeczka mąki
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić w grubsze paski.
Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać przyprawy i olej.
Dokładnie wymieszać.
Kawałki polędwiczki obtoczyć dokładnie w marynacie i wstawić do lodówki,
minimum na godzinę.
Po tym czasie obsmażyć polędwiczki z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
Następnie przełożyć je na talerz.
Na tej samej patelni roztopić masło. Dodać cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki.
Podsmażyć pół minutki i dodać szpinak.
Kiedy zwiędnie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę, a następnie wodę.
Kiedy się zagotuje, dodać wcześniej podsmażone mięso.
Przykryć pokrywką i dusić 15 minut.
Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Ja dodałam tylko odrobinę soli.
Przed końcem gotowania sos zagęścić mąką.
Łyżeczkę mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Wlać do sosu i wymieszać.
Jeśli uważacie, że sos jest wystarczająco gęsty, to mąka nie jest potrzebna.
Ja mój sos zagęściłam.
Podałam z ryżem.
jak długo podsmażałaś polędwiczki? Czy mają być trochę surowe w środku? mi zawsze wychodzą twarde i drewniane...
OdpowiedzUsuńPodsmażam tylko tyle żeby się przyrumieniły. Potem dojdą w sosie.
Usuń