środa, 13 kwietnia 2022

Ciasteczka kruche z czekoladą i kokosem.

 


Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. 
Idealne do kawy, herbaty, lub mleka. Dzięki temu, że zawierają wiórki kokosowe 
są bardziej chrupkie. 
Moje ciasteczka mają kształt jajeczek i zajączków ponieważ zrobiłam je z myślą 
o świętach wielkanocnych. 
Przechowane w puszce, lub słoiku mogą stać nawet trzy tygodnie. 
Z podanych składników zrobiłam 77 ciasteczek, ale ilość sztuk zależy 
od wielkości foremki. 


Składniki:
200 g. masła
4 łyżki cukru pudru
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
50 g. czekolady
4 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:
Masło pokroić na małe kawałki. Wrzucić do miski. 
Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. 
Na koniec dodać jajko, pokrojoną drobno czekoladę i wiórki kokosowe. 
Zagnieść ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Kiedy zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę zagnieść, 
żeby powstała zwarta kula. 


Następnie owinąć ciasto folia spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. 

Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. 
Każdą część ciasta rozwałkować i foremką wykrajać dowolne kształty. 


Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 15 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz