Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi.
Idealne do kawy, herbaty, lub mleka. Dzięki temu, że zawierają wiórki kokosowe
są bardziej chrupkie.
Moje ciasteczka mają kształt jajeczek i zajączków ponieważ zrobiłam je z myślą
o świętach wielkanocnych.
Przechowane w puszce, lub słoiku mogą stać nawet trzy tygodnie.
Z podanych składników zrobiłam 77 ciasteczek, ale ilość sztuk zależy
od wielkości foremki.
Składniki:
200 g. masła
4 łyżki cukru pudru
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
50 g. czekolady
4 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Masło pokroić na małe kawałki. Wrzucić do miski.
Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Na koniec dodać jajko, pokrojoną drobno czekoladę i wiórki kokosowe.
Zagnieść ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Kiedy zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę zagnieść,
żeby powstała zwarta kula.
Następnie owinąć ciasto folia spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce.
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części.
Każdą część ciasta rozwałkować i foremką wykrajać dowolne kształty.
Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz