środa, 20 kwietnia 2022

Pieczeń rzymska z jajkiem.

 


Pieczeń rzymska z jajkiem sprawdzi się na  co dzień i od święta. Bardzo ją lubię. 
Jest prosta do zrobienia, ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje. 
Można ją podać na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki. 
Bardzo polecam. Spróbujcie. 

Składniki:
800 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
1 jajko surowe
1 bułką kajzerka 
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 i 1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
1 pełna łyżka posiekanego koperku
4 jajka ugotowane na twardo

Dodatkowo:
Musztarda do posmarowania wierzchu pieczeni

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać marchewkę utartą 
na drobnych oczkach, smażyć 2-3 minuty często mieszając. 
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze kilka sekund. 
Następnie odstawić do wystudzenia. 

Bułkę namoczyć w mleku.

Mięso przełożyć do miski dodać jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulkę 
z marchewką, przyprawy i koperek. 


Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać chwilę ręką. 
Doprawić jeszcze jeśli trzeba, według swojego smaku. 

Wyłożyć trochę mniej niż połowę mięsa do foremki. Miałam foremkę jednorazową. 
Zwykłą foremkę można wyłożyć folią aluminiową, lub wysmarować masłem 
i posypać bułką tartą.  Na mięsie ułożyć ugotowane i obrane ze skorupek jajka. 
Lekko docisnąć. 


Wyłożyć resztę mięsa, formując górkę. 
Zwróćcie uwagę, żeby powciskać mięso na bokach. 

Wierzch pieczeni posmarować musztardą. 


Tak przygotowaną pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec około 70 minut. 




Pieczeń w Waszym wykonaniu




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz