Zupa pieczarkowa. U mnie zawsze z ziemniakami, ale można ją podać
też z makaronem. Koniecznie zabielana śmietaną. Pyszna i pożywna.
Każdy ma swój sposób na zupę, ale jeśli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem
to być może przepis Ci się przyda:)
Składniki:
1,5 l. bulionu
1 marchewka z bulionu
1/2 pietruszki z bulionu
mały kawałek selera z bulionu
4-5 średnich ziemniaków
400 g. pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki (niekoniecznie)
Na bulion:
1 ćwiartka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka soli
kilka ziarenek pieprzu
Wykonanie:
Przygotować wywar.
Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki,
pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora. Wlać 1,5 litra wody.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać pełna łyżeczkę soli i kilka
ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować.
Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę.
Ugotowany bulion przecedzić.
Pieczarki umyć, można też obrać. Następnie pokroić w półplasterki.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku z grubszym dnem roztopić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki,
podsmażyć kilka minut często mieszając.
Następnie dodać utarte na tarce warzywa. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Następnie wlać bulion. Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Dodać do zupy i gotować jeszcze 10-15 minut, do miękkości ziemniaków.
Śmietankę wlać do szklanki, dodać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek.
Dodać trochę zupy i jeszcze raz wymieszać. Wlać do garnka z zupą. Wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Można zabielić zupę samą śmietaną bez mąki.
Wszystko ok, tylko po co mąka?
OdpowiedzUsuńNapisałam, że niekoniecznie. Dodaję mąkę od czasu do czasu. Nie zawsze. Dzięki mące zupa jest bardziej zawiesista.
Usuń