Strony

piątek, 8 kwietnia 2022

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką.

 


Pojawiła się młoda kapusta, trzeba korzystać. Jest soczysta, chrupiąca, delikatna, 
po prostu pyszna. 
W sezonie często robię surówki z młodej kapusty. Z dodatkami można 
tu dowolnie kombinować. Tym razem zrobiłam z dodatkiem rzodkiewki. 

Składniki:
1/2 główki niedużej młodej kapusty
7-8 rzodkiewek
1 marchewka
pęczek szczypiorku
1 pełna łyżka majonezu
1 pełna łyżka jogurtu naturalnego 
sól, pieprz 

Wykonanie:
Kapustę obrać z ciemnozielonych liści, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
Następnie drobno poszatkować. Przełożyć do miski. 
Marchewkę i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Szczypiorek drobno pokroić. Dodać majonez, jogurt i przyprawić solą i pieprzem. 
Wszystko dokładnie wymieszać. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz