Po truskawkach przyszedł czas na czereśnie. Zrobiłam kilka słoiczków dżemu, pyszny
kompot i oczywiście ciasto :) Takie zwykłe, ale smaczne.
Wierzch polałam lukrem kakaowym. Można polać zwykłym lukrem, lub posypać
cukrem pudrem. Uważam jednak, że ten lukier w połączeniu z czereśniami
sprawia, że ciasto lepiej smakuje. Osobiście bardzo go lubię, smakuje jak polewa
czekoladowa, a robi się dużo szybciej.
Piekłam w tortownicy 24 cm.
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
czereśnie
Składniki na lukier:
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
5 łyżek mleka
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać szklankę mąki, zmiksować. Następnie wlać mleko i wsypać
drugą szklankę mąki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować. Na koniec
wlać olej i ponownie zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Na ciasto poukładać umyte i wydrylowane czereśnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę.
Do miseczki wsypać cukier puder i kakao. Wymieszać. Wlewać po łyżce mleko,
mieszać, aż powstanie gładki lukier.
Wystudzone ciasto udekorować lukrem.
.
pycha;)
OdpowiedzUsuń