Paluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno. 
Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do grilla. 
Paluchy nie są pulchne i miękkie, są chrupkie. 
Podczas pieczenia masełko delikatnie wyciekło, weszło pod spód paluchów 
i dało im fajną chrupkość. 
Zrobiłam do zupy krem, było pysznie.
Składniki:
150 ml. ciepłej wody
na czubku łyżeczki cukru
15 g. drożdży
250 g. mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek 
Masło czosnkowe:
50 g. masła 
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku (jeśli duże to wystarczy 2)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano 
pieprz
Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier, drożdże i wymieszać. 
Zostawić na 10 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Masło przełożyć do miseczki. Powinno być w temperaturze pokojowej. 
Dodać oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i oregano. Wymieszać. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. 
Rozwałkować na prostokąt. Następnie rozsmarować masło, tak żeby dłuższe 
brzegi zostały wolne. 
Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie podzielić na 10 części. 
Każdą część ciasta skręcić 3-4 razy i delikatnie naciągnąć. 
Gotowe paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zostawić na 10-15 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 15-20 minut. 
Przepis w Waszym wykonaniu.
Paluchy Eli 












Brak komentarzy:
Prześlij komentarz