środa, 11 maja 2022

Krokiety z pieczarkami i serem.

 


Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny sposób 
niż tradycyjne krokiety. Nie są zawijane pojedynczo, ale zrolowane i krojone 
na mniejsze kawałki. Od jakiegoś czasu tak robię i powiem Wam,
że to jest bardzo wygodne. Krokiety są mniejsze i wygodniejsze do jedzenia. 
Jeśli jeszcze nie znacie tego sposobu to spróbujcie koniecznie. 


Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej

Farsz:
500 g. pieczarek
1 nieduża cebula
150 g. sera żółtego
1 łyżka masła
sól, pieprz

Do panierowania:
2 jajka
sól, pieprz
bułka tarta

Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:
Na początek przygotować farsz. 
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki. 
Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje, co jakiś czas mieszając. 
W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem. 


Podsmażone pieczarki zostawić do wystudzenia. 

Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek. Wymieszać. 
Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem. 

Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól. 
Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej. Ponownie wymieszać trzepaczką, 
żeby nie było grudek. 
Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki. 
Takie przyzwyczajenie :)
Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło. 
Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju. 
Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto 
tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki. 
Naleśników wyjdzie więcej niż potrzeba.


Na desce ułożyć trzy naleśniki. Tak żeby jeden nachodził na drugi. 


Wyłożyć część farszu i zawinąć jak roladę.



Następnie pokroić na mniejsze kawałki.


W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. 

Krokiety obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. 
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz