Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny sposób
niż tradycyjne krokiety. Nie są zawijane pojedynczo, ale zrolowane i krojone
na mniejsze kawałki. Od jakiegoś czasu tak robię i powiem Wam,
że to jest bardzo wygodne. Krokiety są mniejsze i wygodniejsze do jedzenia.
Jeśli jeszcze nie znacie tego sposobu to spróbujcie koniecznie.
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej
Farsz:
500 g. pieczarek
1 nieduża cebula
150 g. sera żółtego
1 łyżka masła
sól, pieprz
Do panierowania:
2 jajka
sól, pieprz
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Na początek przygotować farsz.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki.
Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
Podsmażone pieczarki zostawić do wystudzenia.
Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek. Wymieszać.
Jeśli trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól.
Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej. Ponownie wymieszać trzepaczką,
żeby nie było grudek.
Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki.
Takie przyzwyczajenie :)
Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju.
Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto
tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki.
Naleśników wyjdzie więcej niż potrzeba.
Na desce ułożyć trzy naleśniki. Tak żeby jeden nachodził na drugi.
Wyłożyć część farszu i zawinąć jak roladę.
Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem.
Krokiety obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz