Przyszedł czas na rabarbar. Robimy kompoty, pieczemy ciasta...
Dziś właśnie przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem.
Powiem Wam, że to jedno z lepszych ciast jakie jadłam.
Cienkie ciasto, kwaskowy rabarbar i delikatna, słodka bezowa pianka.
Coś wspaniałego....
Po prostu raj dla podniebienia. Sama zjadłam pół blachy. Nic więcej
chyba nie muszę mówić :) Musicie koniecznie spróbować.
Piekłam w blaszce 34x23
Inspiracja, Kwestia Smaku
Składniki:
200 g. masła
3 pełne łyżki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 żółtek (białka wbić do osobnej miski)
Rabarbar:
600 g. rabarbaru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 słoiczek powideł lub konfitury (200 g.) u mnie powidła śliwkowe.
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski.
Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka
i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę.
Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość foremki.
Ciasto razem z papierem przełożyć do foremki. Ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki, mniej więcej centymetrowe.
Nie trzeba go obierać.
Pokrojony rabarbar przełożyć do miski. Dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
Wymieszać. Następnie dodać połowę powideł i jeszcze raz wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując.
Piana powinna być gęsta i lśniąca. W następnym kroku dodać
mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie zmiksować żeby składniki się połączyły.
Wystudzone ciasto posmarować cienko resztą powideł.
Następnie wyłożyć rabarbar, a na wierzch wyłożyć pianę z białek.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg.
Tak suszyć bezę jeszcze 15 minut.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę.
Przepis w Waszym wykonaniu.
To prawda - najlepsze ciasto z rabarbarem wychodzi pod bezową chmurką :-)
OdpowiedzUsuń