Strony

czwartek, 19 maja 2022

Szybki chleb pszenno żytni.

 


Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania. 
Od razu po wyrobieniu ciasta przekładamy je do foremki i wtedy sobie wyrasta. 
Wystarczy 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki i do piekarnika. 


Składniki:
350 g. ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
350 g. mąki pszennej typ 650
200 g. mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Wykonanie:
Wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i olej. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. 
Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać makiem, lub mąką. 


Tak przygotowany chleb, odstawić na 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około godzinę. 

Po upieczeniu, od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.





2 komentarze: