Macie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka.
Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać.
Ostatnio mąż wypatrzył w Lidlu.
Jeśli nie macie białego maku, to oczywiście można użyć tradycyjnego.
Tak, czy siak, będzie smacznie.
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
30 g. drożdży
500 g. mąki
duża szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ( białko zostawić)
1/3 szklanki oleju
1 puszka białego maku (400g)
Dodatkowo:
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciepłe mleko, wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników.
Wyrobić na gładkie ciasto.
Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt.
Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć mak.
Następnie zawinąć w roladę.
Przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie rozciąć roladę nożem wzdłuż, ale końcówkę z jednej strony,
zostawić nierozciętą.
Przeplatać na przemian, tak, żeby mak był na górze.
Ułożyć w okrąg i skleić końce ze sobą.
Białko które nam zostało wymieszać z cukrem pudrem.
Posmarować ciasto na wierzchu. Dzięki temu, nie trzeba już ciasta lukrować,
po upieczeniu. No chyba, że lubicie bardzo słodkie :)
Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz