Lubicie szparagi? Ja bardzo lubię. Akurat trwa sezon, więc trzeba korzystać :)
Tym razem zrobiłam sałatkę. Przyznaje, że to mój pierwszy raz :)
Nigdy wcześniej nie robiłam sałatki ze szparagami. Postanowiłam sprawdzić,
co z tego wyjdzie. Wyszło smacznie. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki,
więc i ta mi smakowała. U nas w domu, tylko ja jestem ich wielbicielką.
Moje chłopy nie przepadają, no chyba, że sałatka jest z tuńczykiem.
Wtedy się zajadają :) No cóż, każdy lubi co innego.
Ciekawa jestem, czy Wam ta sałatka posmakuje? Jeśli zdecydujecie się spróbować,
to dajcie znać w komentarzach.
Składniki:
1 szklanka makaronu tortellini (odmierzyłam surowy)
1 pęczek szparagów 500 g.( miałam zielone)
kilka rzodkiewek
3 jajka, ugotowane na twardo
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 cebula dymka razem ze szczypiorem
15 pomidorków koktajlowych
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Wykonanie:
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.
Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końcówki, następnie ugotować we wrzącej,
osolonej wodzie z dodatkiem masła. Gotować około 10 minut.
Kiedy wystygną, pokroić na małe kawałki.
Jajka pokroić w kostkę. Warzywa pokroić na kawałki. Wszystko wrzucić do miski.
Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i jogurt. Wymieszać.
Wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz