poniedziałek, 11 maja 2020

Spaghetti bolognese.




Dziś mam propozycję obiadową. Jedno z moich ulubionych dań. Moje i syna. Męża niekoniecznie :) Ja lubię jeszcze dodać kukurydzę i paprykę, 
ale z kolei syn nie lubi. No cóż, tak bywa :) Wszystkim się nie dogodzi. Tak więc sos, jest bez żadnych dodatkowych ulepszeń. Zrobiony ze swojskiego przecieru pomidorowego. Powiem Wam, że taki domowy przecier, bardzo dużo wnosi do smaku. Kto robi, to wie o czym mówię :) 


Składniki:
500 g. mięsa wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
600 g. przecieru pomidorowego ( miałam swojski)
sól, pieprz bazylia, oregano
3 łyżki oleju
ser żółty utarty, do posypania

Wykonanie:
Mięso zmielić.
Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać mięso. Smażyć około 10 minut, często mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. 


Dodać przecier pomidorowy. Chwilę podsmażyć. 


Następnie przykryć i dusić około 20 minut. Odkryć i przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wedle uznania. Smażyć jeszcze chwilę, bez przykrycia.
Dosłownie 2-3 minutki.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
Na talerzu ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć sos. Posypać utartym serem żółtym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz