Zapraszam na pyszne placuszki. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub przekąska.
Dodatek sera żółtego sprawia, że placuszki są bardziej intensywne w smaku
i chrupiące na zewnątrz. W środku są miękkie i delikatne.
Smakują na ciepło i na zimno.
Placki podałam z sosem jogurtowym. Tylko jogurt grecki, sól i pieprz.
Z podanych składników zrobiłam 10 placków.
Składniki:
1 młoda cukinia (480 g.)
1 ząbek czosnku
70 g. sera żółtego
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i odciąć końce.
Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć na sitko i odcisnąć z nadmiaru wody.
Odciśniętą cukinię przełożyć do miski.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cukinii.
Wbić jajko, dodać mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
Soli wsypałam na początek 1/3 łyżeczki, ale później jeszcze odrobinę dodałam.
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Łyżką nakładać placki. Smażyć mniej więcej po 2 minuty z każdej strony,
do zarumienienia.
Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepis w Waszym wykonaniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz