Bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Nic się nie zmarnuje,
a mamy kolejne pyszne danie. Czasami dodaję do takich krokietów pieczarki,
lub ugotowaną kapustę kiszoną. Tym razem bez dodatków.
Z podanych składników zrobiłam 12 krokietów.
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
1 szklanka mleka
1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
Farsz:
1 kg ugotowanego mięsa drobiowego najlepiej z rosołu
1 ugotowana marchewka
1 ugotowana pietruszka
ugotowany mały kawałek selera
2 cebule
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz
trochę rosołu, gdyby farsz był za suchy
Panierka:
3 jajka
mąka
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Jeśli nie macie mięsa z rosołu to trzeba je ugotować.
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać 3-4 liście laurowe, kilka kulek
ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Zagotować.
Następnie włożyć mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Jeśli macie lubczyk
to jedną gałązkę też warto dodać. Gotować na wolnym ogniu, około 1,5 godziny.
Ugotowane mięso oddzielić od kości.
Cebulkę pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle, lub oleju.
Mięso, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler zmielić.
Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli będzie za suche, dolać trochę rosołu.
Dobrze jest przygotować farsz dzień wcześniej
i schłodzić przez noc w lodówce.
Kiedy farsz jest gotowy możemy robić naleśniki
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól.
Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej.
Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek.
Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki.
Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju.
Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto,
tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijać krokiety.
Najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon.
Tak przygotowane krokiety obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz