Ciasto bananowe, czy chlebek bananowy. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że smakuje.
Dodatkowo robi się je łatwo i szybko.
Kiedy zalegają w domu dojrzałe banany, takie ciasto jest idealnym rozwiązaniem.
Fajnie sprawdzi się na słodkie śniadanie, posmarowane kremem czekoladowym,
lub domową konfiturą.
Wierzch ciasta posypany jest posiekaną czekoladą i orzechami i to jest strzał
w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto smakuje obłędnie.
Przepis wypatrzyłam na Instagramie u Marleny
Piekłam w keksówce 31x11
Składniki:
3 większe banany
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g. czekolady deserowej
garść orzechów laskowych
Wykonanie:
Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski.
Dodać jajka i olej. Wszystko zblendować na gładką masę.
Następnie dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej
papierem do pieczenia.
Czekoladę i orzechy posiekać nożem. Posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz