Strony

środa, 10 sierpnia 2022

Krokiety z mięsem.

 


Bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Nic się nie zmarnuje, 
a mamy kolejne pyszne danie. Czasami dodaję do takich krokietów pieczarki, 
lub ugotowaną  kapustę kiszoną. Tym razem bez dodatków. 
Z podanych składników zrobiłam 12 krokietów.


Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru 
1 szklanka mleka
1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju 

Farsz:
1 kg ugotowanego mięsa drobiowego najlepiej z rosołu 
1 ugotowana marchewka 
1 ugotowana pietruszka
ugotowany mały kawałek selera
2 cebule
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki papryki ostrej 
sól, pieprz 
trochę rosołu, gdyby farsz był za suchy 

Panierka:
3 jajka
mąka
bułka tarta 

Dodatkowo:
olej do smażenia 

Wykonanie:
Jeśli nie macie mięsa z rosołu to trzeba je ugotować. 
Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać 3-4 liście laurowe, kilka kulek 
ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Zagotować. 
Następnie włożyć mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Jeśli macie lubczyk 
to jedną gałązkę też warto dodać. Gotować na wolnym ogniu, około 1,5 godziny. 

Ugotowane mięso oddzielić od kości. 
Cebulkę pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle, lub oleju. 
Mięso, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler zmielić. 
Dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli będzie za suche, dolać trochę rosołu. 
Dobrze jest przygotować farsz dzień wcześniej 
i schłodzić przez noc w lodówce. 


Kiedy farsz jest gotowy możemy robić naleśniki 
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól. 
Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej. 
Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. 
Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki. 
Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło. 
Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju. 
Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto, 
tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki. 


Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijać krokiety. 
Najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon. 



Tak przygotowane krokiety obtaczać w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. 
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz