piątek, 10 grudnia 2021

Sernik kokosowy.

 


Serniki to moja miłość, ale to już pewnie wiecie, jeśli zaglądacie na blog. 
Oznajmiam to prawie przy każdym serniku, a jest ich tu sporo :) 
Tym razem zrobiłam sernik kokosowy. Miałam w lodówce otwarte mleczko kokosowe 
i chciałam je wykorzystać.  Pomyślałam o serniku i wzięłam się do roboty :) 
Sernik zrobiłam bez spodu, tak na szybko. Oczywiście można tu zrobić spód kruchy, 
biszkoptowy, albo z herbatników. 
Jeśli lubicie kokos, to konieczne wypróbujcie ten przepis. 
Sernik jest delikatnie kokosowy, smak kokosa nie jest bardzo wyczuwalny.  
Może zrobicie na święta? 
Piekłam w tortownicy 25 cm. 


Składniki:
1 kg twarogu
5 dużych jajek
1 pełna szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 niepełna szklanka mleczka kokosowego (200 g.)
100 g. masła
100 g. wiórek kokosowych

Polewa:
100 g. śmietanki 30 %
50 g. czekolady gorzkiej
50 g. czekolady mlecznej

Dodatkowo:
3 łyżki wiórek kokosowych do dekoracji

Wykonanie:
Twaróg trzykrotnie zmielić. Można też użyć sera z wiaderka. 
Jajka ubić z cukrem, dodać do zmielonego sera. 
Następnie wsypać obie mąki.


Wlać mleczko kokosowe (przed dodaniem wymieszać mleczko w puszcze) i roztopione 
i przestudzone masło. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. 


Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. 


Gotową masę serową przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Papier układam na dnie tortownicy, boki smaruję masłem. 


Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, 70 minut.  
Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia.


Kiedy sernik wystygnie, udekorować go polewą i wiórkami kokosowymi.

Śmietankę podgrzać, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści. 

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. 








2 komentarze: