Jedne z moich ulubionych śledzi. Robię je często bo smakują całej rodzinie.
Są to śledzie w marynacie ugotowanej z wody i octu. Dodatkowo dodajemy cebulę,
marchewkę i ogórka kiszonego.
Przechowywane w lodówce mogą stać nawet miesiąc.
Składniki:
8-9 filetów śledziowych
1 duża marchewka
2 cebule
1 duży ogórek kiszony
2 łyżki oleju
Składniki na zalewę:
2 szklanki wody
2/3 szklanki octu
6 łyżeczek cukru
1 łyżeczka soli
2-3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
Dodatkowo:
woda i mleko do namoczenia śledzi
Wykonanie:
Składniki zalewy zagotować i zostawić do wystudzenia.
Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem przez około 2 godziny.
Miałam filety w oleju. Jeśli macie słone z beczki, to trzeba je moczyć kilka godzin,
wymieniając wodę z mlekiem.
Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę i ogórka w cienkie plastry.
W słoiku układać warstwami ,warzywa, śledzie, warzywa itd.
Na końcu muszą być warzywa.
Tak przygotowane słoiki zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju.
Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki na 5-7 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe.
Z podanych składników zrobiłam dwa słoiki 0,7 litra.
Ale pychotka
OdpowiedzUsuń