Pyszna, miękka i wilgotna babka orzechowa. Szybka i prosta w przygotowaniu,
jak to babka :) Dzięki sporej ilości orzechów, smakuje wyjątkowo i ma piękny kolor.
Zauważcie, że nie ma w przepisie ani grama kakao, to orzechy zrobiły robotę :)
Myślę, że będzie idealna nawet na świąteczny stół. Szczególnie dla osób, które
nie mają dużo czasu na świąteczne przygotowania.
Jak zawsze czekam na Wasze fotki :)
Składniki:
250 g. masła, lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (miałam swojski)
4 jajka
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka tartych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
60 g. czekolady mlecznej
50 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać jajka, dalej ucierać do połączenia składników.
Następnie wsypać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 65 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową.
Śmietankę podgrzać dodać czekoladę połamaną na kawałki, mieszać aż się rozpuści
i powstanie gładka polewa.
Jak dla mnie najlepsza babka orzechowa. Mniam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam :)
Usuń