Gulasz z indyka to zdrowsza i szybsza w przygotowaniu, wersja gulaszu wieprzowego.
Filet z indyka przygotowany w ten sposób jest miękki i delikatny.
Tym razem zrobiłam bez dodatku warzyw, ale najczęściej dodaję marchewkę i paprykę.
Składniki:
1 kg. fileta z piersi indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka lubczyku
2 liście laurowe
2,5 szklanki gorącej wody
1 czubata łyżka mąki
kilka łyżek oleju
Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wsypać wszystkie papryki, pieprz ziołowy i sól.
Chwilę podsmażyć i dodać mięso.
Mieszać, żeby mięso otoczyło się przyprawami. Smażyć kilka minut.
Pod koniec smażenia dodać czosnek i lubczyk. Następnie dodać mąkę.
Rozsypać ją równomiernie po mięsie i wymieszać, żeby dobrze się rozprowadziła.
Kiedy mięso ładnie się podsmaży wlać gorącą wodę i dodać liście laurowe.
Dodać też sos sojowy.
Przykryć i dusić na małym ogniu.
Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w większa kostkę.
Dodać ją do mięsa i dusić jeszcze 40 - 45 minut. Do miękkości mięsa.
Następnie ściągnąć pokrywkę i gotować jeszcze około 5 minut, żeby sos się zredukował.
Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz