Naszło mnie ostatnio na pierogi ze szpinakiem. Dawno nie robiłam,
więc tym bardziej mi smakowały. W domu wszyscy lubią, dlatego każdy
był zadowolony :) Użyłam mrożonego szpinaku. Zachowuje właściwości odżywcze,
tak jak świeży, a jest wygodniejszy w użyciu.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
2-3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
900 g. szpinaku mrożonego
1/2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
150 g. sera żółtego
Wykonanie:
Na patelni roztopić masło. Dodać szpinak. Często mieszać, aż szpinak się rozmrozi.
Następnie dodać przeciśnięty czosnek i przyprawić dość sporo, solą i pieprzem.
Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż woda odparuje.
Zostawić do przestudzenia.
Ser zetrzeć na tarce. Dodać do przestudzonego szpinaku.
Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem.
Z mąki wody i oleju zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Kiedy będzie gotowe.
Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część, zostawiłć pod przykryciem,
a druga cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta wykrajać szklanką koła.
Następnie na jednym kole ułożyć łyżeczkę farszu i przykryć drugim kołem. Zlepić brzegi.
Gotowe pierogi układać na ściereczce i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucać pierogi na wrzątek, partiami.
Gotować minutę od wypłynięcia.
Wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Podałam polane roztopionym masłem z bułką tartą.
Wyglądają jak ravioli. Na pewno są pyszne :-)
OdpowiedzUsuń