Co dziś na obiad? Może medaliony drobiowe. Smaczne kotleciki, proste
w wykonaniu. Do mięsa dodajemy tylko przyprawy. Żadnych dodatkowych
składników. Oczywiście przyprawy można dodać według swojego gustu.
Zrobiłam medaliony średniej wielkości, ale jeśli w domu są dzieci, to polecam
zrobić mniejsze. Na pewno chętnie zjedzą.
Małe medaliony świetnie się też sprawdzą na imprezę jako przekąska.
Z podanych składników zrobiłam 8 średniej wielkości medalionów.
Składniki:
500 g. fileta z kurczaka
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki curry
na czubku łyżeczki pieprzu
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso zmielić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Wymieszać, a następnie wyrobić dłonią przez kilka minut.
Jeśli trzeba doprawić jeszcze do smaku.
Do naczynia nalać trochę wody. Moczyć dłonie i formować okrągłe płaskie kotleciki.
Tak przygotowane kotleciki obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie.
Wyszły pyszne tylko odrobinę twarde.
OdpowiedzUsuńOjej....to dziwne. Nie wiem dlaczego.
Usuń