poniedziałek, 6 września 2021

Medaliony drobiowe.

 


Co dziś na obiad? Może medaliony drobiowe. Smaczne kotleciki, proste 
w wykonaniu. Do mięsa dodajemy tylko przyprawy. Żadnych dodatkowych 
składników. Oczywiście przyprawy można dodać według swojego gustu. 
Zrobiłam medaliony średniej wielkości, ale jeśli w domu są dzieci, to polecam 
zrobić mniejsze. Na pewno chętnie zjedzą. 
Małe medaliony świetnie się też sprawdzą na imprezę jako przekąska.  
Z podanych składników zrobiłam 8 średniej wielkości medalionów.


Składniki:
500 g. fileta z kurczaka
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki curry
na czubku łyżeczki pieprzu
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso zmielić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. 


Wymieszać, a następnie wyrobić dłonią przez kilka minut. 
Jeśli trzeba doprawić jeszcze do smaku. 
Do naczynia nalać trochę wody. Moczyć dłonie i formować okrągłe płaskie kotleciki. 


Tak przygotowane kotleciki obtaczać w bułce tartej. 
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie. 






2 komentarze: