Zapraszam na bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłkami.
Takie domowe drożdżówki to coś pysznego. Mięciutkie i delikatne.
W środku nadzienie jabłkowe z miodem i cynamonem. Oprócz wspaniałego smaku
jest jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni podczas pieczenia......
Takie bułeczki świetnie się sprawdzą dla dzieci do szkoły. Szczerze polecam.
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka (150 g)
25 g. drożdży świeżych
3 łyżki cukru
350 g. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
1 jajko
Nadzienie:
600 g. jabłek
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
na czubku łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody
Kruszonka:
25 g. masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 żółtko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka i dodać miód. Podgrzewać na małym gazie, początkowo
cały czas mieszając, aż puszczą sok, żeby się nie przypaliły.
Dodać sok z cytryny i gotować, aż sok odparuje.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz.
Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia.
Teraz można przygotować ciasto.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko.
Wyrobić gładkie ciasto.
Wierzch posypać mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części.
Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić.
Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę.
Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.
W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż zrobią się grudki.
Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz