Pyszny, delikatny likier truskawkowy. Odkąd zrobiłam go po raz pierwszy,
stał się moim ulubionym. Od razu powiem, że nie lubię mocnych alkoholi, a ten likier
jest naprawdę delikatny. Prawie wcale nie czuć w nim alkoholu. Także jeśli lubicie
mocniejsze trunki, dodajcie go więcej. Tym razem zrobiłam likier z białym rumem,
ale wcześniej robiłam z wódką. Był tak samo pyszny. Dlatego spokojnie,
możecie zamienić rum na wódkę.
Składniki:
500 g. truskawek
500 ml. wody
100 g. cukru
sok z jednej cytryny ( u mnie było 50 ml.)
200 ml. białego rumu
Wykonanie:
Wodę zagotować z cukrem. Następnie odstawić do przestudzenia.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Dodać do wystudzonej wody z cukrem.
Dolać rum i wyciśnięty sok z cytryny.
Wszystko razem dokładnie zmiksować blenderem.
Powstały likier przelać przez gęste sitko, a następnie rozlać do wypatrzonych butelek.
Wstawić do lodówki żeby składniki się przegryzły.
Likier należy przechowywać w lodówce. U mnie, najdłużej stał 3 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz