Co dziś na obiad? Może filet z indyka w sosie z papryką? Szybkie i smaczne danie.
U nas w domu, często pojawia się mięso drobiowe. Najczęściej kurczak i indyk.
Indyk to jedno ze zdrowszych mięs, więc warto uwzględnić go w swojej diecie.
Jest lekkostrawne i polecane przy alergiach.
Najczęściej robię indyka w sosie, bo takiego lubimy najbardziej.
Składnik:
5 plastrów fileta z indyka (450g)
1 cebula
1 papryka (u mnie żółta)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
2 szklanki bulionu
mąka do obtoczenia mięsa
2-3 łyżki masła klarownego do smażenia
Do zagęszczenia sosu:
1/2 łyżki mąki
trochę zimnej wody
Wykonanie:
Mięso umyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Cebulę i paprykę pokroić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę.
Podsmażyć kilka minut, następnie dodać paprykę. Smażyć razem około 5 minut
co chwilę mieszając. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek.
Mięso obtoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym
z obu stron, żeby się przyrumieniło.
Na podsmażone mięso wyłożyć podsmażoną paprykę z cebulą i wlać bulion.
Jeśli nie macie akurat bulionu, to można zalać mięso wodą. Tylko trzeba wtedy
więcej przyprawić i dodać liść laurowy, 2 sztuki i 3-4 kulki ziela angielskiego.
Mięso dusić pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec gotowania,
można zagęścić sos. Pół łyżki mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody.
Mieszać przez chwilę, żeby nie było grudek. Następnie wlać do gotującego się sosu
i dobrze wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz