Lubicie pierogi? Dziś proponuję z pieczarkami i serem. Fajnie się sprawdzą
na piątkowy obiad. Bardzo lubimy naleśniki z takim farszem.
Postanowiłam wypróbować ten farsz do pierogów. Wyszło bardzo smacznie.
Odkąd jestem posiadaczką wspaniałego robota, który zagniata ciasto za mnie
w 2 minuty, robię pierogi dużo chętniej :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
3-4 łyżki oleju
Farsz:
600 g. pieczarek
1 cebula
200 g. sera żółtego
masło do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle,
dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje.
Odstawić do przestudzenia.
Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać.
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto podzielić na dwie części, żeby łatwiej się wałkowało.
Każdą część ciasta cienko rozwałkować. Wykrajać szklanką krążki.
Na każdym krążku układać farsz i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.
W większym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi wrzucać na wrzątek partiami.
Gotować około minutę od wypłynięcia.
Pierogi podałam z cebulką usmażona na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz