Pogoda u nas paskudna. Od rana, cały czas leje deszcz. Strasznie ponuro.
Robimy dziś z mężem, przecier pomidorowy na zimę. Żeby się nie przepracować,
dziś 15 kg. W międzyczasie, napisałam przepis na ciasto, które robiłam w weekend.
Zwykłe, ucierane, babkowe z polewą czekoladową. Nic specjalnego,
ale bardzo smaczne :) Polewa podkręca smak.
Składniki:
1 kostka margaryny (250 g.)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
5 jajek
2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Polewa:
1 tabliczka czekolady gorzkiej + 5 łyżek mleka
1/2 tabliczki białej czekolady + 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, dalej ubijać.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie utrzeć do połączenia składników.
Połowę ciasta wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Do drugiej części ciasta, dodać kakao i mleko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Wyrównać powierzchnię łyżką, lub widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut.
Gotowe ciasto, zostawić do wystudzenia.
Gorzką czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej.
Rozsmarować po całości ciasta.
Biała czekoladę również roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej.
Zrobić wzorki na ciemnej polewie.
pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń