Od czasu do czasu, lubię do obiadu upiec ziemniaki. Fajna alternatywa
dla tych gotowanych. Mój syn uwielbia i to przeważnie on, daje ten pomysł :)
Tak było i tym razem :) Chociaż my z mężem też bardzo lubimy. Tym razem,
ziemniaki pieczone w naczyniu żaroodpornym, ale piekę też w folii.
Jedne i drugie są pyszne. Użyłam gotowej przyprawy do ziemniaków,
ale możecie tu użyć swoich ulubionych przypraw.
Składniki:
1 kg ziemniaków
gotowa przyprawa do ziemniaków
kilka łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić mniejsze kawałki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać przyprawą.
Wymieszać, tak żeby wszystkie ziemniaki były otoczone przyprawą.
Wierzch polać delikatnie olejem.
Naczynie z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. W trakcie pieczenia dwa, trzy razy
przemieszać ziemniaki, tak żeby te z dołu znalazły się na górze.
Polać też powstałym sosem.
Czas pieczenia może się różnić. W zależności od tego, jak dużo jest ziemniaków
i jak duże są kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz