Strony

piątek, 11 września 2020

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym.

 


Lubicie pierogi? Dziś proponuję z pieczarkami i serem. Fajnie się sprawdzą 
na piątkowy obiad. Bardzo lubimy naleśniki z takim farszem. 
Postanowiłam wypróbować ten farsz do pierogów. Wyszło bardzo smacznie. 
Odkąd jestem posiadaczką wspaniałego robota, który zagniata ciasto za mnie 
w 2 minuty, robię pierogi dużo chętniej :) 

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
3-4 łyżki oleju

Farsz:
600 g. pieczarek
1 cebula
200 g. sera żółtego
masło do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, 
dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje. 
Odstawić do przestudzenia. 
Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać. 


Z podanych składników zagnieść ciasto. 
Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło.


Ciasto podzielić na dwie części, żeby łatwiej się wałkowało. 
Każdą część ciasta cienko rozwałkować. Wykrajać szklanką krążki. 
Na każdym krążku układać farsz i zlepiać pierogi.   


Gotowe pierogi układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.


W większym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi wrzucać na wrzątek partiami. 
Gotować około minutę od wypłynięcia. 


Pierogi podałam z cebulką usmażona na maśle. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz