Pierś tak przyrządzona, jest delikatna i soczysta. Można podać z ryżem, ziemniakami
lub kaszą. U mnie, z czerwoną komosą ryżową.
Podaję przepis na wersję z oliwkami, ale wypróbujcie też z kaparami. Pycha.
Robię tak samo, tylko zamiast oliwek, dodaję kapary.
Składniki na porcję dla dwóch osób.
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 szklanka bulionu
50 g. masła
3 łyżki oliwek (kilkanaście sztuk)
olej do smażenia
sól, pieprz, czosnek granulowany
trochę mąki do obtoczenia mięsa
Wykonanie:
Pierś podzielić, tak jak na kotlety. U mnie, wyszły trzy kawałki. Delikatnie rozbić.
Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Zostawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju,
po 2-3 minuty z każdej strony.
Następnie, zdjąć piersi z patelni. Na patelnię, wlać bulion i gotować kilka minut
na małym ogniu. Dodać masło, gotować jeszcze chwilę do rozpuszczenia masła.
Dodać oliwki. W całości, lub przekrojone na połówki. U mnie połówki.
Po chwili, dodać piersi. Dusić kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz