środa, 21 sierpnia 2019

Drożdżowe świderki z nadzieniem serowym i owocami.






Takie drożdżówki ostatnio zrobiłam. Byłam sama w domu i w planach
miałam prasowanie. Niestety, naszła mnie ochota na drożdżowe z serem.
Pomyślałam, że prasowanie przecież nie ucieknie, a jak teraz nie zrobię drożdżówek,
to potem przejdzie mi ochota i nie zrobię wcale :)
Tak więc, po namyśle zrobiłam drożdżówki, a prasowanie czekało :) 
Bułeczki, wyszły bardzo smaczne. Nazwałam je świderki, bo tak jakoś mi się skojarzyło.
Nadzienie to ser i jeżyny. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w połączeniu
ciasta drożdżowego, sera i owoców. Akurat trwa sezon na świeże owoce. 
Trzeba korzystać, bo nie długo się skończy.


Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 pełne łyżki cukru
30 g. drożdży
2,5 szklanki mąki
50 g. roztopionego masła
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

Masa serowa:
250 g. twarogu
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki wiórek kokosowych
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie jeżyny)
białko do posmarowania bułek
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie wsypać mąkę, sól i wbić jajko i żółtko. Wymieszać i na koniec,
wlać roztopione masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem.
Dodać żółtka, cukier, mąkę i wiórki. Wszystko wymieszać do połączenia składników.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Następnie rozwałkować na prostokąt.


Przeciąć go na dwie równe części. Na jedną część wyłożyć, wcześniej przygotowany ser.
Na ser wyłożyć owoce.



Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć.


Następnie pokroić w paski (mniej więcej 3 cm.) Każdy pasek pozwijać kilka razy,
jak świderek.




Takie świderki można już układać na blaszce. Ja uznałam, że są za duże i podzieliłam
na dwie części. Dopiero wtedy ułożyłam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch bułeczek posmarować białkiem wymieszanym z cukrem pudrem.


 Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.









4 komentarze: