sobota, 10 marca 2018

Makaron pod szpinakową pierzynką.




Nazwałam to danie "makaron pod szpinakową pierzynką", bo jakoś tak mi się
skojarzyło. Miałam ochotę na makaron ze szpinakiem więc zrobiłam, tylko w trochę
innej formie :) Taki pomysł przyszedł mi do głowy i to był dobry pomysł :)
Przepis zapisuję i będę go powtarzać, bo jest to smaczne i szybkie danie.
Polecam, spróbujcie :)

Składniki:
200 g. makaronu ( u mnie rurki)
1 paczka mrożonego szpinaku (450 g.)
1/2 opakowania sera typu feta (135 g.)
1/2 szklanki śmietanki 18% ( u mnie łaciata)
1 ząbek czosnku ( jeśli małe to 2)
150 g. sera żółtego
sól, pieprz
trochę masła do usmażenia szpinaku

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Nie wielką ilość masła roztopić na patelni, wrzucić zamrożony szpinak.
Podgrzewać co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podsmażyć,
mieszając. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser typu feta, wymieszać, na koniec
wlać śmietankę i jeszcze raz wymieszać.


Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego.


Na wierzch wyłożyć masę szpinakową i wyrównać powierzchnię.


Na szpinak wyłożyć ser, utarty na tarce o dużych oczkach.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz