Polecam pyszną babkę kokosowo kakaową. Z powodzeniem możecie zrobić ją
na Wielkanoc. Jest mięciutka i wilgotna. Do jasnej części dosypałam wiórki
kokosowe, a do ciemnej kakao i odrobinę powideł. Polałam lukrem kakaowym
i posypałam wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni.
Uprażyłam za dużo wiórek i zrobiłam bałagan na stole :)
Fajnie się rozsypywało, gorzej się sprzątało :)
Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka powideł
1/2 szklanki wiórek kokosowych + 2 łyżki do posypania
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
kilka kropel soku z cytryny
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, cały czas ucierać.
Dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia, następnie mleko i resztę mąki.
Ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Do drugiej części dodać kakao i łyżeczkę powideł. Zmiksować na najniższych
obrotach miksera tylko chwilkę, do połączenia składników.
Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Wlać jasne ciasto, następnie ciemne.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 1 godzinę.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder i kakao wsypać do miseczki, wymieszać. Dodać kilka kropel
soku z cytryny i mleko. Dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za gęste dodać
więcej mleka jeśli za rzadkie dodać trochę pudru.
Na suchej patelni podprażyć 2 łyżki wiórek kokosowych.
Wystudzoną babkę polać lukrem i od razu posypać wiórkami, żeby
się przykleiły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz