Strony

sobota, 10 marca 2018

Makaron pod szpinakową pierzynką.




Nazwałam to danie "makaron pod szpinakową pierzynką", bo jakoś tak mi się
skojarzyło. Miałam ochotę na makaron ze szpinakiem więc zrobiłam, tylko w trochę
innej formie :) Taki pomysł przyszedł mi do głowy i to był dobry pomysł :)
Przepis zapisuję i będę go powtarzać, bo jest to smaczne i szybkie danie.
Polecam, spróbujcie :)

Składniki:
200 g. makaronu ( u mnie rurki)
1 paczka mrożonego szpinaku (450 g.)
1/2 opakowania sera typu feta (135 g.)
1/2 szklanki śmietanki 18% ( u mnie łaciata)
1 ząbek czosnku ( jeśli małe to 2)
150 g. sera żółtego
sól, pieprz
trochę masła do usmażenia szpinaku

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Nie wielką ilość masła roztopić na patelni, wrzucić zamrożony szpinak.
Podgrzewać co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podsmażyć,
mieszając. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser typu feta, wymieszać, na koniec
wlać śmietankę i jeszcze raz wymieszać.


Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego.


Na wierzch wyłożyć masę szpinakową i wyrównać powierzchnię.


Na szpinak wyłożyć ser, utarty na tarce o dużych oczkach.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz