Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka.
Oto pyszna tarta. Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego.
Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie
ją jeszcze szybciej. Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna.
Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej
50 g. cukru pudru
100 g. masła
1 jajko
Jabłka:
1 kg. jabłek (waga przed obraniem)
4 łyżki wody
3 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek)
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
2 garście orzechów włoskich
Kruszonka:
50 g. masła
70 g. mąki pszennej
50 g. cukru
Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło
i posiekać nożem.
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć
ją w folię spożywczą.
Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut. Po tym czasie, przełożyć ciasto
na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła.
Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką.
Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi.
Spód ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć
do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i 4 łyżki wody. Podgrzewać na małym gazie.
Smażyć aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać sok z cytryny.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać.
Podgrzewać jeszcze chwilkę, dosłownie pół minuty i wyłączyć gaz.
Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia. Rozcierać palcami,
aż powstanie kruszonka.
Orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone jabłka.
Na jabłka wyłożyć orzechy i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Orzechy i jabłka to znakomite połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńOj tak. To prawda :)
UsuńUwielbiam tarty szczególnie te na słodko. Pyszny widok. :)
OdpowiedzUsuń