Małe kotleciki drobiowe, które można podać na obiad, ale super sprawdzą
się też jako przekąska. Idealne na jeden kęs.
Dzieci, na pewno zjedzą je ze smakiem.
Robiłam już takie kotleciki z dodatkiem szpinaku, tym razem dodałam
tylko przyprawy i szczypiorek.
Z podanych składników zrobiłam 28 kotlecików.
Składniki:
600 g. piersi z kurczaka
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli (na początek)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
pieprz
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, szczypiorek, czosnek przeciśnięty
przez praskę i przyprawy.
Jeśli chodzi o sól, to na początek wsypałam pół łyżeczki, później
jeszcze trochę dosypałam.
Przyprawy oczywiście możecie dodać według swojego gustu.
Mięso wymieszać z dodatkami, następnie wyrobić chwilę dłonią.
Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. U mnie było w lodówce przez noc.
Dłonie moczyć w wodzie i formować z mięsa małe kulki. Obtaczać je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Aguś, mistrzostwo! Juz widzę Matyldzię z klopsikiem w każdej łapce :-)
OdpowiedzUsuńTaki kotlecik w małych rączkach, to najmilszy widok. Buziaki :)
Usuń