środa, 4 stycznia 2023

Rogaliki a'la pizza.

 


Pierwszy przepis w nowym roku, oczywiście z mojego ulubionego ciasta, czyli 
ciasta drożdżowego. Uwielbiam drożdżowe na słodko i na wytrawnie. Uwielbiam jeść 
i uwielbiam robić. Tym razem zrobiłam rogale z ciasta na pizzę, dodatki 
też jak do pizzy i powiem Wam, że wyszło pysznie. 
Wierzch rogali posypałam serem żółtym, dzięki temu na ciepło, po upieczeniu rogale 
fajnie chrupią. Na zimno też całkiem nieźle smakują. 
Można je też mrozić i później odgrzać w piekarniku, 180 stopni 10-15 minut. 
Ktoś się skusi?


Składniki:
350 g. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
200 g. ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
20 g. drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
4 łyżeczki keczupu (miałam swojski z cukinii)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz

Dodatki:
1 mała cebula
5 większych pieczarek 
kilkanaście oliwek
kilka plastrów salami
kawałek papryki czerwonej
1 kulka sera mozzarella (100 g.)
50 g. sera żółtego 

Dodatkowo:
jajko do posmarowania wierzchu rogali 

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. 
Wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, lub mikserem 
z hakami. Ciasto przełożyć do miski poruszonej mąką i nakryć ściereczką. 
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. 


Kiedy ciasto wyrasta, przygotować dodatki. 
Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Dodać pieczarki pokrojone w plasterki. 


Smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. 

Oliwki, paprykę i salami pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. 
Ser żółty zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. 

Do miseczki przełożyć keczup i koncentrat pomidorowy, dodać czosnek przeciśnięty 
przez praskę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. 
Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować kulkę. 


Nakryć ściereczką i zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. 
Następnie rozwałkować na kształt koła i podzielić na 6 trójkątów. 


Każdy trójkąt posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć trochę mozzarelli i dodatki. 
Naciąć delikatnie u podstawy, żeby lepiej się zawijały. 


Na koniec wyłożyć trochę żółtego sera. 
Część sera żółtego zostawić do posypania wierzchu rogali. 


Zawinąć rogale. Dodatki nakładamy z umiarem żeby rogale dobrze się zawinęły. 

Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch rogali posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać resztą żółtego sera. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni około 15-20 minut 
(u mnie piekły się 17 minut)

Rogaliki podałam z sosem czosnkowym. 





2 komentarze:

  1. Aguś, co przyjdę na twojego bloga, to znajdę coś smakowitego. I zawsze tak starannie zrobione i ślicznie zaaranżowane - widać, że kochasz gotować (a zwłaszcza drożdżowe!) Buziaki - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że Ci się u mnie podoba. Staram się :) Zawsze jesteś miłym gościem Marzyniu. Zaglądaj i czuję się tu dobrze :) Buziaki.

      Usuń