Pierwszy przepis w nowym roku, oczywiście z mojego ulubionego ciasta, czyli
ciasta drożdżowego. Uwielbiam drożdżowe na słodko i na wytrawnie. Uwielbiam jeść
i uwielbiam robić. Tym razem zrobiłam rogale z ciasta na pizzę, dodatki
też jak do pizzy i powiem Wam, że wyszło pysznie.
Wierzch rogali posypałam serem żółtym, dzięki temu na ciepło, po upieczeniu rogale
fajnie chrupią. Na zimno też całkiem nieźle smakują.
Można je też mrozić i później odgrzać w piekarniku, 180 stopni 10-15 minut.
Ktoś się skusi?
Składniki:
350 g. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
200 g. ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
20 g. drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
4 łyżeczki keczupu (miałam swojski z cukinii)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki oregano
sól, pieprz
Dodatki:
1 mała cebula
5 większych pieczarek
kilkanaście oliwek
kilka plastrów salami
kawałek papryki czerwonej
1 kulka sera mozzarella (100 g.)
50 g. sera żółtego
Dodatkowo:
jajko do posmarowania wierzchu rogali
Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać.
Wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, lub mikserem
z hakami. Ciasto przełożyć do miski poruszonej mąką i nakryć ściereczką.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrasta, przygotować dodatki.
Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
Smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem.
Oliwki, paprykę i salami pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokroić w małą kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach.
Do miseczki przełożyć keczup i koncentrat pomidorowy, dodać czosnek przeciśnięty
przez praskę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąka.
Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować kulkę.
Nakryć ściereczką i zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
Następnie rozwałkować na kształt koła i podzielić na 6 trójkątów.
Każdy trójkąt posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć trochę mozzarelli i dodatki.
Naciąć delikatnie u podstawy, żeby lepiej się zawijały.
Na koniec wyłożyć trochę żółtego sera.
Część sera żółtego zostawić do posypania wierzchu rogali.
Zawinąć rogale. Dodatki nakładamy z umiarem żeby rogale dobrze się zawinęły.
Gotowe rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch rogali posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać resztą żółtego sera.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni około 15-20 minut
(u mnie piekły się 17 minut)
Rogaliki podałam z sosem czosnkowym.
Aguś, co przyjdę na twojego bloga, to znajdę coś smakowitego. I zawsze tak starannie zrobione i ślicznie zaaranżowane - widać, że kochasz gotować (a zwłaszcza drożdżowe!) Buziaki - Marzynia
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że Ci się u mnie podoba. Staram się :) Zawsze jesteś miłym gościem Marzyniu. Zaglądaj i czuję się tu dobrze :) Buziaki.
Usuń